Jak posługiwać się sztućcami podczas posiłku?

sztućce
10 podstawowych przykazań savoir – vivre jak posługiwać się sztućcami podczas posiłku:
1. Widelec, łyżka, nóż – służą do krojenia, rozdrabniania potraw na talerzu, i transportowania ich do ust. Nie należy podczas używania uderzać nimi o talerz, dzwonić, zgrzytać

2. Sztućce trzymamy równolegle do płaszczyzny stołu, nie unosimy ich za bardzo w górę, ani nie wskazujemy nimi w stronę rozmówcy. Nie należy również gestykulować trzymając sztućce w dłoniach

3. Nigdy przenigdy nie wkładamy noża do ust, ani go nie oblizujemy

4. Łyżeczka służy wyłącznie do mieszania. Pamiętać należy, aby mieszać cicho. Nie eleganckie jest również oblizywanie łyżeczki jak i pozostawianie jej w filiżance. Należy łyżeczkę po użyciu odłożyć na spodek.

5. Jeżeli na stole mamy uszykowane sztućce do wielodaniowego menu, zawsze zaczynamy sięgając po te, które leżą na zewnątrz. Jeżeli łyżeczka do deseru czy też widelczyk lezą nad talerzem wskazane jest, aby zaczekać, aż przed podaniem deseru kelner sam ułoży je w odpowiedniej pozycji.

6. Sztućce po użyciu nigdy nie odkładamy na stół.

7. Talerzyk na pieczywo zawsze powinien znajdować się po lewej stronie nakrycia. Po przystawce kelner zabiera go, i na jego miejsce stawia talerzyk na sałatkę,

8. W restauracjach talerze powinny być podawane gościom z prawej strony, jak również z prawej strony powinny być zabierane ze stołu. Z lewej strony stawia się wyłącznie półmiski z których gość sam nakłada sobie na talerz.

9. Kieliszki podobnie jak sztućce używamy zaczynając od zewnętrznego. Kieliszek na wodę może stać lekko wysunięty, przed kieliszkiem do czerwonego i białego wina. Kieliszek trzymamy za nóżkę, objęcie go dłonią jest nieeleganckie i powoduje ogrzanie wina. Niedopuszczalne jest również odchylanie małego palca podczas picia. (zwyczaj ten podchodzi z dawnych czasów kiedy to bogacze demonstrowali tym gestem długie zadbane paznokcie, które wskazywały, że nie muszą wykonywać ciężkiej brudnej pracy)

10. Filiżanka na kawę lub herbatę i spodek stanowią nie nierozłączny zestaw, gdy chcemy poprosić o dolanie trunku podajemy filiżankę zawsze na spodku. Regułą jest też, aby pijąc herbatę na niskiej sofie przy niskim stoliku zawsze podnosić filiżankę razem ze spodkiem, wyjątkiem są śniadania.

Planujesz zakup sztućców?

logo cook and lovesztućce http://cookandlove.pl/sztucce.html Anna Werelich

ul. Ostrowskiego 30
53-238 Wrocław
Tel. 733 999 777

Sztućce dla dzieci

sztućce dla dzieci ze śliniaczkiem świetne

Sztućce do homarów

sztućce do homarów

Sztućce Gerpol Diamond

sztućce gerpol diamond

Sztućce Gerpol Bella

sztućce gerpol bella