JAKĄ WYBRAĆ WYCISKARKĘ DO SOKÓW?

jaką wybrać wyciskarkę

Świeże domowe soki wracają do łask – coraz częściej rezygnujemy z soków dostępnych w handlu. Przede wszystkim spowodowane jest modą na zdrową i smaczną kuchnię. Zdrowe soki owocowe i warzywne są głównym składnikiem wielu diet odchudzających i oczyszczających – dietetycy zalecają je praktycznie każdemu, kto pragnie uzupełniać niedobory witamin i mikroelementów. Niestety produkty kupowane w sklepach bardzo często pełne są niebezpiecznych substancji chemicznych – konserwantów i sztucznych barwników. Dlatego właśnie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne robienie soków we własnej kuchni. Aby móc to robić, trzeba jednak wcześniej zaopatrzyć się w dobrą i wygodną wyciskarkę. Jaką wybrać?

Na początek trzeba zadać sobie pytanie o to, co sprawia, że konkretnym modelu wyciskarki można powiedzieć, że jest „dobry”? Przede wszystkim musi on robić dobry sok – łatwo powiedzieć, ale co właściwie oznacza, że sok jest dobry?

POŚPIECH NIE POPŁACA!

Zdrowy sok zachowuje wszystko to co najlepsze w produktach użytych do jego wykonania. Owoce i warzywa zawierają przede wszystkim duże ilości cennych witamin, minerałów i mikroelementów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania każdego organizmu. Dobry sok to taki, który wszystkie te wspaniałe składniki zachował w pełni. Przetwarzanie zawsze może mieć negatywny wpływ na produkt końcowy. W przypadku wyciskarki newralgicznym problemem procesu wytwarzania soku jest temperatura. Witaminy i mikroelementy bardzo łatwo stracić, jeżeli tylko pozwolimy by wyciskany w wyciskarce zbytnio się nagrzał. Dobre urządzenia wysokiej klasy pracują w systemie powolnej pracy mechanizmu roboczego, właśnie dlatego, żeby zredukować temperaturę części roboczych maszyny, która może mieć negatywny wpływ na końcowy produkt. Przykładowo – renomowana wyciskarka Kuvings NS-950SC pracuje z prędkością jedynie pięćdziesięciu obrotów na minutę. Powolna praca mechanizmu nie tylko procentuje w niższej temperaturze przygotowania soku, ale także sprawia, że jakość i wydajność maszyny znacząco wzrasta. Ilość soku otrzymywanej z konkretnej liczby warzyw i owoców jest nierzadko o trzydzieści procent większa jeżeli wyciskarka pracuje w trybie wolnoobrotowym.

ZDROWE I KOLOROWE

dobra wyciskarka

Sok wyciskany w wyciskarce dobrej klasy to nie tylko zalety zdrowotne – soki pozyskiwane z renomowanych modeli znanych firm odznaczają się także wyjątkowym wyglądem. Tańsze urządzenia zwykle siekają owoce i warzywa na miazgę i w zbiorniku zbiera się wyciśnięty z nich mętny płyn. Nowoczesne technologie wyciskarek ślimakowych dzięki precyzji i sile mechanizmu wytwarzają klarowne soki o naturalnych barwach – wszystko zależy kształtu sita i zastosowaniu odpowiedniej techniki. Ważne też jest by wyciskarka była prosta w obsłudze i umożliwiała łatwe czyszczenie. Przykładem doskonałego projektu i wykonania może być Kuvings B6000, w którego konstrukcji zastosowano szereg nowatorskich rozwiązań, które pokazują co najważniejsze jest w dobrej wyciskarce. Wolna praca mechanizmu, energooszczędny silnik indukcyjny, bezpieczniki zabezpieczające urządzenie przed przegrzaniem oraz trwałość i piękny design to jedne w większych zalet każdej dobrej wyciskarki. W tej dziedzinie nie warto oszczędzać – dobre urządzenie procentuje dobrą jakością soków, wysoką kulturą pracy i zadowoleniem.
No i oczywiście szerokim uśmiechem po każdej szklance, zdrowego i smacznego soku.